Loading...
Despre Bere 2018-04-06T18:02:31+03:00

Despre Berea Craft

Asociatia Brewer’s din Boulder, Colorado defineste “berea craft” ca bere facuta de un fabricant de bere mic, independent si traditional. Cu toate acestea, exista bere foarte buna, facuta astazi de fabrici de bere care nu se potrivesc exact acestor calificari. Deci, trebuie subliniat ca, doar pentru ca berea este sau nu este considerata “bere artizanala” sau “bere craft”, aceasta nu inseamna ca berea este gustoasa.

Microberarie vs. Bere Craft

Microberaria este un cuvant minunat care descrie perfect noul tip de fabrici de bere care castiga cota de piata. Toata lumea stie exact ce insemna asta si ca ne putem astepta la o bere inovatoare si interesanta daca ar ajunge la noi cu numele “microbrew” atasat la ea. Cuvantul nu poate fi folosit in toate cazurile pentru ca o berarie, pentru a fii considerata “micro” trebuie sa produca sub o anumita cantitate de bere anual (acest lucru depinde de legislatia in vigoare in fiecare tara).

Asa a aparut in completare, termenul de “bere craft”. El nefiind restrictiv din punct de vedere legal si reprezinta cam acelasi lucru in ceea ce priveste produsul final: berea care este produsa in mod artizanal in loc sa fie fabricata cantitati foarte mari.

Denumirea nu garanteaza gustul

Denumirea de “bere craft” nu este o garantie a gustului produsului. Prin aceasta denumire se garanteaza faptul ca nu este produsa in cantitati mari, ca este o reteta experimentala, ca ingredientele sunt atent selectate.

De aceea nu toate berile craft sunt beri gustoase, dar toate berile craft sunt o experienta in sine. Intr-o bere craft gasesti exprimarea berarului, experienta acestuia, inspiratia si maiestria sa.

Producatorii de bere

In prezent, se estimeaza ca exista aproximativ 7500 de fabrici de bere in intreaga Uniune Europeana, de la microberarii si pub-uri care produc bere exclusiv pentru comunitatea locala, jucatorii regionali majori si fabricile de bere mari care produc bere pentru export in intreaga lume. In timp ce toti folosesc aceleasi principii traditionale de fabricare a berii, aceasta are ca rezultat o estimare a 80 de stiluri diferite de bere si 40 000 de branduri diferite de bere pe piata europeana. Cu o gama variata de stiluri, arome, culori, puncte forte, gusturi, mirosuri si dimensiuni de servire, exista cu siguranta o bere acolo pentru toata lumea. In prezent, in Romania, sunt aproximativ 18 producatori de bere artizanala (aceasta cifra include si pub-urile care produc bere in-house).

Ghid rapid pentru servirea berii

Cramă (13° C)
Craft Beer: Stiluri aromate, cu mult malț & grad alcoholic ridicat cum ar fi Imperial Stout, Barleywine și ale învechit.

Răcită (8° C)
Craft Beer: ale standard cum ar fi IPA, EPA sau golden ale, lager arămiu, lager brun, cidru.

Rece (5° C)
Craft Beer: lager, ale slab cum ar fi American Blonde, Kösch și Berliner Weisse, lambicuri dulci cu arome de fructe.

Rece ca gheața (3° C)
Craft Beer: none
Bere Macro: lageruri blonde, bere light sau fara alcool.

Ghidul culorii berii

European Brewery Convention (EBC) este o standardizare a culorii. Această metodă se trage din “Gradele Lovibond” sau scala “°L” utilizată pentru a măsura culoarea unei substanțe, de obicei bere, whiskey, sau soluții zaharoase. Aceasta din urmă a fost elaborată de către Joseph Williams Lovibond în anul 1885.

Scala EBC este mai exactă pentru a stabili culoarea berii pentru că funcționează în congruență cu cuantificarea cantității de turbiditate (cat de tulbure este berea).

Ghidul amărelii berii

Scala International Bittering Units sau IBU încearcă să cuantifice gradul perceput de amareală al berii.
Amăreala berii este dată de către acizii alfa din hameiul folosit în procesul de producere a berii. În timpul acestui process acizii alfa isomerizează, acest process fiind responsabil direct pentru gustul amar al berii.

IBU este o scală de la 1 la 100, 1 pentru berile cel mai puțin amare și 100 pentru cele mai amare. Aceste valori sunt obținute prin cuantificarea cantitații de alfa acizi isomerizați prezenți în bere.